Juli 2012: Een Belgisch – Catalaans bieravontuur

Reeds 4 jaar trekken we met ons gezin naar Vilanova i la geltru in Spanje, Catalonië waar wij camperen op de camping Vilanova Park. Bij het zoeken naar een vakantiebestemming kwamen wij terecht in deze mooie stad gelegen ca 50 km onder Barcelona aan de Costa Dorada.

Vooral op de campings verblijven Belgische,Nederlandse en Duitse toeristen maar in de stad word je niet overweldigd door buitenlandse toeristen wat hopelijk zo mag blijven. Ons gezin voelt zich thuis in deze stad die klasse uitstraalt, voorzien van alle voorzieningen en gelegen is in de nabijheid van Barcelona, de Cavastreek en enkele prachtige nationale parken.

Je kan in deze streek namelijk ook lekker eten en drinken, wij nemen dan ook steeds de tijd om al eens wat peixos of tapa's en lekkere cava's te proeven.

Ikzelf ben echter zoals bekend een bierdrinker en ga dus ook op steeds op zoek naar lekker bier. De eerste jaren bleef dit echter steeds beperkt tot de normale pilsmerken zoals Estrella Damm, Estrella Galicia, Mahou en San Miguel. We leerden echter ook reeds een cerveceria La Paroquia kennen die toch reeds enkele edelere bieren op zijn kaart had staan van de bovenstaande brouwerijen en ook een aantal buitenlandse bieren, waarbij we dachten het te hebben gehad.

Toen we echter vorig jaar eerder toevallig, samen met een bevriend gezin, een klein lokaaltje genaamd El Singlot passeerden, zagen we een affiche hangen voor een proeverij van nieuwe bieren van Reptilian een ambachtelijke brouwer uit de buurt van Vilanova.

Kris en ik zijn op 7 juli 2012 naar daar afgezakt hebben toen meegedaan aan de proeverij en 2 verschillende bieren geproefd, Reptilian Shakti en Shiva 2 IPA's, waarbij we ook voor de eerste keer kennis maakten met Pepe van El Singlot en enkele andere mensen die daar aanwezig waren.

We zijn naderhand nog 2 maal teruggeweest, 1 keer om nog een biertje te proeven en 1 keer om enkel e bieren mee te nemen voor thuis, want er worden echt wel lekkere bieren gebrouwen in Catalonië door kleine artisanale brouwers en ook reeds iets grotere brouwerijtjes zoals Guineu. Deze brouwers brouwen IPA's, Pale Ales, witbieren en blends die meestal iets lichter zijn maar zeker en vast niet minder smaakvol.

Deze ervaring is mij bijgebleven, ik heb regelmatig naar de blogspot van El Singlot gesurft en ik heb dan ook in april 2012 terug contact opgenomen met Pepe, 1 van de 3 verantwoordelijken van de Associació Singlot http://elsinglot.blogspot.be/ om samen iets te organiseren daar ik als bestuurslid in de beverse mout daar wel zeer veel zin in had.

De Associació El Singlot is een biervereniging met ca 500 leden die de promotie van het Catalaanse bier en de Catalaanse Brouwers hoog in het vaandel dragen. Zij hebben hiervoor een verbruikerslokaaltje voor ca 20 personen waar ze activiteiten organiseren, enkele malen per maand en waar ze ook zo goed als elke dag een aantal uren open zijn.

Je kan er steeds 3 verschillende bieren van 't vat verbruiken en tientallen Catalaanse maar ook Belgische,Deense en Duitse bieren consumeren of aankopen om thuis op te drinken.

De Catalaanse biercultuur bestaat nog maar enkele jaren maar is steeds aan het uitbreiden ca 60 brouwers maken de meest uiteenlopende bieren, ze moeten nog veel techniek bijleren maar er zitten momenteel toch reeds vele topbieren bij.

We hebben dan ook met veel enthousiasme over en weer gemaild en hebben een proeverij in elkaar gestoken waarbij we 5 catalaanse bieren tegenover 5 Belgische bieren hebben gezet, hieronder staat de affiche met alle bieren. De proeverij werd nog voorafgegaan door een degustatie van Fieleken, ons eigen bier van de bierclub gebrouwen door brouwerij Dijckwaert uit Herentals. De Belgische bieren waren : Troubadour Magma en Westkust van The Musketeers, Buffalo Stout van Van Den Bossche, Oude Geuze Oud Beersel en Rodenbach Vintage 2009. De bieren van de Catalanen waren van onder andere volgende brouwers guineu,l'anjub, Les Agullons waarbij enkele van de brouwers ook aanwezig waren bij de degustatie. Tres Tristes Tigres is een samenwerking van drie brouwers Reptilian, Les Clandestines en La font Del Diable, de laatste is Pepe die zowat de organisator van de club is maar liever wordt aanzien als brouwer van smaakvolle bieren.

Alle Belgische bieren werden zeer geapprecieerd, niet altijd door iedereen, maar ook de Catalaanse bieren waren van uitstekende kwaliteit en zeer lekker.

De naverwerking van deze samenwerking is nog bezig, waarbij we alle brouwers waarvan we bier hebben meegenomen nog deze uiteenzetting gaan doorspelen, met de vraag of ze samen met ons iets op poten willen zetten. Zo is er op 15 december Festhi een artisanaal festival van Catalaanse Bieren waar we eventueel een stand zouden kunnen opzetten van de Beverse Mout met eventueel enkele Belgische bieren die te degusteren zouden zijn. Mits dit praktisch haalbaar zou zijn, zouden we dit graag realiseren, mooi weer, bierclub in de winter......

Johan Reyns.

Voorzitter De Beverse Mout.

http://elsinglot.blogspot.be/  http://www.facebook.com/Singlot

{pgslideshow id=16|height=600|width=480|delay=5000|imageordering=9}

Copyright ©2024 debeversemout.be - Design by Top 10 Binary Options
f t g m