Lancering VA'SNEE 2022

Vandaag willen we onze nieuwste batch Va’Snee voorstellen. Normaliter hebben jullie reeds een proefglas Va’Snee ontvangen, ik zal dan ook starten met een woordje uitleg rond de Va’Snee zelf.

De Va’Snee is een blond bier van 6,7% met hoofdzakelijk pilsmout, de hoppen Magnum en Sterling Golding, een beetje tarwe voor het schuim en het zuurtje op het einde, met nagisting op de fles.

Deze versie van de Va’Snee is mogelijk nog niet helemaal uitgegist, dit heeft als voordeel dat er nog smaakevolutie op zit, de eventuele zoetigheid, gistresten en dergelijke zullen dus nog verdwijnen waardoor de oersmaak van de Va’snee terug zou moeten bovenkomen.

Zoals jullie weten houden wij bij de Beverse Mout wel van een vleugje historiek en nostalgie, dat door velen reeds gekend is, maar toch een klein woordje hierrond.

Onze bierclub werd opgericht in 2010 en haalt zijn naam oa. van de rijke geschiedenis van Beveren, hierbij gebruiken wij maar al te vaak de verhalen van de grotere inhoudsmaten in Beveren en dus ook in zijn enclaves in Sint-Niklaas, Lokeren en Belsele waarbij onze Beverse pint een pak meer inhoud had dan bijvoorbeeld aan de andere kant van de markt van Sint Niklaas.

In die trend mag je ook de oorsprong van de VA’SNEE situeren, in 2014 was het 400 jaar geleden dat landgraven Aelbrecht en Isabella een marktoctrooi hadden toegekend aan Beveren. Zo een marktoctrooi is het recht om een wekelijkse markt te mogen houdein uw stad of heerlijkheid. Gezien men dit in Beveren toch met enige luister wilden herdenken, werden er festiviteiten opgezet in de zomer van 2014. Men had ook het plan om een bier te ontwerpen dat de marktkramers konden uitdelen aan hun klanten en tegelijkertijd werden enkele marktcafés gecontacteerd om dit bier eventueel ook te schenken.

Bij dit plan kwam men uit bij De Beverse Mout om het biergedeelte in samenwerking met de gemeente Beveren in elkaar te steken. Het ontwerpen van het bier, het finetunen van de smaak, de promotie, het ontwerp van het glas enzovoort. Uiteindelijk hebben we als De Beverse Mout toch wel 80% van het werk geleverd, meen ik mij te herinneren en al chance want oa het drukken van affiches, banners ed zou toen door de gemeente geregeld worden, maar dat was duidelijk een te moeilijke opdracht indertijd. Gezien in 2015 De Beverse Mout 5 jaar bestond hadden we ineens een jubileumbier.

Gezien wij bierliefhebbers en Zythologen zijn in het bestuur, hebben we toen Wim Tindemans van Stanium die toen nog hobbybrouwer was om samen met ons het bier te brouwen. We hadden we wel een duidelijk smaakpatroon voor ogen, het moest een echt bier worden: blond, niet te zwaar, bitter, zeker niet zoet en graag ook nog met een zuurtje op het einde. Dit in een recept gieten en proefbrouwels maken deden we dus in samenwerking met Wim.

Uiteindelijk werd het een blond bier van 6,7% met hoofdzakelijk pilsmout, de hoppen Magnum en Sterling Golding, een beetje tarwe voor het schuim en het zuurtje op het einde, met nagisting op de fles.

Het proces om tot dit bier te komen, was er eentje van vallen en opstaan met veel moed en zelfopoffering van het bestuur om dit regelmatig te proeven en bij te sturen.

Toen het bier volledig naar wens was, zei de Gert, dacht ik : “hij is Va’Snee” en ziedaar ook de naam was geboren, een typisch Bevers uitdrukking waardoor de lading gedekt werd.

Ondertussen moest dit bier natuurlijk ook gebrouwen worden op een grotere schaal, hierbij kwamen we terecht bij onze vrienden van ’t Paenhuys, waarbij de brouwers familie zijn van Peter gezien Paul Van Nieulande een neef is van zijn moeder,  waarmee we reeds het jaar daarvoor ook al naar onze Catalaanse zustervereniging waren getrokken op festival, en waar ook Wim reeds kleine brouwsels had gedaan. 

We hadden een oplage nodig van ongeveer 5000 flesjes en de brouwinstallatie kon toen ca 500 a 600 l aan, dus 3 brouwsels, met dus eigenlijk ook 3 licht afwijkende smaken. Wim ging dus brouwen in de brouwerij van ’t Paenhuys met hulp van ons. Uiteindelijk hadden we na een drietal maanden een afgewerkt produkt waarbij we dus zelf hadden gebrouwen, gebotteld, stopsels, etiketten geplakt, in bakken gestoken...., waarbij reeds snel de bedenking kwam, dit gaan we niet met elke batch doen...

We hadden ook een etiket, affiches enzovoort geregeld en konden nu dus de hort op om ons produkt te leveren en verkopen. De eerste batch verkocht goed in een aantal Beverse cafés, drankenhandels en werd dus ook gebruikt voor de festiviteiten rond het marktoctrooi als cadeaubier en hier en daar geschonken op gemeentelijke activiteiten in dit thema.

Na de verkoop van de eerste batch, gingen we op zoek naar een brouwer die ons bier meer kon leveren als een afgewerkt produkt en kwamen uit bij Pieter De Bock.

Jawel,  Pieter De Bock van oa. de Remi, die heeft het recept van de Va’Snee bijgeschaaft en opgeschaald naar 2000l, hij brouwde het bier bij brouwerij Anders waar hij toen meesterbrouwer was. Het bier werd iet of wat stabieler en uiteraard waren de 2000 l van dezelfde smaak want in 1 batch gebrouwen.

Er werden enkele batchen gebrouwen bij brouwerij Anders tot Pieter niet meer bij de brouwerij werkte en we ook zouden moeten opschalen naar 4000l, gezien onze doorlooptijd te lang was om zo een batch te verkopen, moesten we dus op zoek naar een andere brouwer.

Om vooruit te komen, kwamen we terug uit bij Wim Tindemans, die ondertussen enige tijd zijn eigen brouwerij Stanium was gestart, gezien Wim toen een kleinere capaciteit had, was dit een voorlopige oplossing, maar wel een plezante want we konden eenmalig enkel vatjes Va’snee afvullen en presenteren op onze eigen bierfestival en bij onze 2de passage in 2019 aan Fes’thi het Artisanale Bierfestival van onze vrienden uit Vilanova i la Geltru.

In Catalonië had ons bier vooral succes bij de jongere dames, waar Peter en ik uiteraard geen probleem mee hadden 😊, omdat een traditioneler Belgisch bier een uitzondering was op dit festival, we verkochten onze 3 vatjes dan ook uit.

Ondertussen hadden wij bij Wim ook al eens een Va’Sneeuw gebrouwen, een eenmalige wintereditie van de Va’Snee met extra aromahoppen en een vleugje jeneverbes die toch wel geslaagd was.

Gezien batches van 300 l toch te klein waren, kwamen we terecht bij brouwerij Danny uit Oordegem een sympathieke brouwer uit Oordegem die batchen van 1000 l kon brouwen wat beter overeenstemt met de huidige vraag om steeds vers bier aan de man te kunnen brengen.

Door de jaren heen is de Va’Snee dus in verschillende brouwerijen gemaakt, de basis was steeds dezelfde, maar de insteek van de brouwerij, andere hop-en tarweoogsten zorgden ervoor dat de smaak bij elke batch toch licht afweek van de voorgaanden.

Op zich vinden wij dit ook een verrijking binnen de artisanale biercultuur er zijn nu eenmaal betere en slechtere oogsten gezien ook het weer niet elk jaar hetzelfde is.

Waar we sowieso als De Beverse Mout blij om zijn, is het feit dat door de jaren heen een lokale verankering hebben blijven hebben, doordat de ontwikkelaar, de brouwer, de verdelers, de consumenten... uit Beveren komen.

We zijn ook trots dat we pioniers zijn op het vlak van de Beverse biercultuur, we waren samen met Pieter De Bock de eerste bierproducenten van Beveren, dat de diversiteit aan bieren in 2022 zo groot zou zijn, hadden we nooit kunnen verhopen.

Ondertussen zijn er meer dan 10 bierproducenten waaronder 3 brouwers, enkele bierfirma’s en opdrachtgevers waarmee we indertijd ook met Bier Verenigt hebben kunnen samenwerken waardoor er nu ca 25 bieren op de markt staan van Beverse makelij.

Ten slotte willen ook graag nog even ingaan op onze quote “ mogelijk laatste editie” van de Va’Snee.

De Beverse Mout is in se een biervereniging en geen bierproducent, door de jaren hebben we met passie en plezier de Va’snee trachten aan de man te brengen, ook met de bedoeling om de echte smaak van bier mee te geven aan liefhebbers, jongeren, eigenlijk de ganse bevolking van Beveren waar mogelijk. De Va’Snee was hier mee een instrument van.

Voor de vereniging was de opbrengst ook een manier om bepaalde administratiekosten zoals verzekeringen, bankkosten en registratiekosten te dekken zodat we onze lidgelden konden investeren in bier en activiteiten. Echter sinds de laatste jaren en de  gigantische inflatiegolf afkomt blijft er maar weinig marge meer over, of moeten wij,ondanks een brouwer die zeer prijslijk is, onze prijs tot 10 euro verhogen per doos, wat we eigenlijk niet zien zitten.

Dit heeft ook repercussies naar de prijs die een cafebaas zou moeten vragen voor een Va’Snee, gezien we ook een consumentenvereniging zijn en wij ook de cafécultuur hoog in het vaandel dragen, willen wij zeker het debat openen om samen oplossingen te vinden om te vechten voor wat momenteel overblijft van onze cafés.

Deze batch was nog aan redelijke tarieven, dus bieden we deze Va’snee aan aan 36 euro voor leden en grotere professionele klanten, 39 voor kleine professionele klanten en 42 voor de particuliere klant.

Graag spreken we met jullie af om in de volgende weken de Va’Snee met glazen en promotiemateriaal te leveren bij een verse Va’Snee, die jullie met een bonnetje zo dadelijk nog krijgen aangeboden.

Schol.

De Beverse Mout

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.543436054376167&type=3

 

 

 

Copyright ©2025 debeversemout.be - Design by Top 10 Binary Options
f t g m